CBP; Site niet op slot voor cookieweigeraars

Internetters ergeren zich wild aan het verzoek om ‘cookies’ te accepteren. Dat moet snel anders, zegt privacybeschermer Jacob Kohstamm.

Vanavond debatteert de Tweede Kamer met minister Kamp (Economische Zaken, VVD) over de Telecommunicatiewet, waarin de regels over cookies staan. En in aanloop naar dat debat zegt Kohnstamm nu dat óók commerciële bedrijven niet zomaar een website kunnen blokkeren, als een bezoeker besluit om zijn data niet weg te geven aan de site in kwestie. „Wij zeggen: breek die cookiemuur af, maak je website beschikbaar, ook voor mensen die niet bereid zijn om met hun eigen gegevens te ‘betalen’ voor toegang tot een site. Zo nodig zullen wij handhaven, en een last onder dwangsom opleggen.”

U vindt dat bedrijven hun websites niet op zwart mogen zetten, als bezoekers hun persoonlijke informatie niet willen afgeven?

„Dat hangt af van het type website. Kijk, de bescherming van je persoonsgegevens is een grondrecht. Maar daar mogen burgers afstand van doen. Je kunt, zoals dat in de wet heet, ‘in vrijheid toestemming geven’ om wél zulke spionnen op je computer te laten plaatsen.

„Dan is de vraag: wanneer is sprake van die vrijheid? Het type programma’s dat je online bij de publieke omroep vindt, is uniek. Dat geldt ook voor sommige bedrijven, bij kranten bijvoorbeeld. De keuze die burgers hebben in nieuwssites, is beperkt. Als er geen vergelijkbare concurrent is waarbij burgers terechtkunnen, kun je niet zeggen dat die bezoekers in vrijheid besluiten hun privacy weg te geven. Het is slikken of stikken voor ze: gegevens verstrekken, of je krijgt onze informatie niet. Dat is in strijd met de wet.”

Alles bij de bron; pdfNRC [digiabo]

Tip van Debby op donderdag, 14 Feb 2013 :

Het verdien model waar je het over hebt is nieuw. Je kan meer informatie inwinnen op internetsuccesgids.nl. Ik ben met succes lid geworden. De inschrijving had ik er binnen één week uit. Ik steek nu elke week 3 a 4 uur in mijn Online model en verdien tussen de 40 en 60 euro per dag.

Online heb je toegang tot het membershipsite van het miljonairs model met (video) handleidingen, een interactief leercentrum voor al je vragen en contacten met andere deelnemers. Het is echt het proberen waard! Succes